Roladki schabowe w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny świąteczny lub niedzielny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g schabu bez kości
    500g karkówki
    2 Cebule (pokrojone w krążki)
    Musztarda sarepska
    3 ogórki konserwowe (pokrojone w plasterki)
    Bulion ok 400ml
    Mąka+woda do zagęszczenia
    Sól+pieprz do smaku
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki schabowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Namaczanie 1. Schab i karkówkę pokroić na plastry , zamoczyć w mleku przekładając cebulą na całą noc , dzięki temu mięso będzie delikatne i kruche
  • Rozbijanie 2. Po namoczeniu każdy plaster osuszyć na ręczniku i rozbić na kotlet
  • Zwijane 3. Każdy rozbity kawałek mięsa smarujemy cienko musztardą i układamy trochę cebuli i 2 plasterki ogórka, zwijamy w roladkę i zabezpieczamy dwoma wykołaczkami
  • Zrumienienie 4. Na patelnie wylewamy trochę oleju i rozgrzwamy, układamy wszystkie roladki i smażymy z obu stron do zrumienienia
  • Duszenie 5. Mieszamy bulion z pozostałą musztardą w razie potrzeby doprawiamy do smaku i zalewamy roladki powstałym sosem, dusimy pod przykryciem około 40 minut, pod koniec zagęszczamy wodą z mąką i gotujemy 5 minut
  • Gotowe danie 6. Jako dodatek możemy podgotować ziemniaki , skropić je olejem posypać przyprawą do ziemniaków lub tymiankiem, upiec w piekarniku około 15 min w 200 st, a jako dodatek warzywny brokuł, kalafior czy ulubione warzywa uparować i podawać :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować