500g schabu bez kości
500g karkówki
2 Cebule (pokrojone w krążki)
Musztarda sarepska
3 ogórki konserwowe (pokrojone w plasterki)
Bulion ok 400ml
Mąka+woda do zagęszczenia
Sól+pieprz do smaku
Olej
Roladki schabowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab i karkówkę pokroić na plastry , zamoczyć w mleku przekładając cebulą na całą noc , dzięki temu mięso będzie delikatne i kruche
2.Po namoczeniu każdy plaster osuszyć na ręczniku i rozbić na kotlet
3.Każdy rozbity kawałek mięsa smarujemy cienko musztardą i układamy trochę cebuli i 2 plasterki ogórka, zwijamy w roladkę i zabezpieczamy dwoma wykołaczkami
4.Na patelnie wylewamy trochę oleju i rozgrzwamy, układamy wszystkie roladki i smażymy z obu stron do zrumienienia
5.Mieszamy bulion z pozostałą musztardą w razie potrzeby doprawiamy do smaku i zalewamy roladki powstałym sosem, dusimy pod przykryciem około 40 minut, pod koniec zagęszczamy wodą z mąką i gotujemy 5 minut
6.Jako dodatek możemy podgotować ziemniaki , skropić je olejem posypać przyprawą do ziemniaków lub tymiankiem, upiec w piekarniku około 15 min w 200 st, a jako dodatek warzywny brokuł, kalafior czy ulubione warzywa uparować i podawać :)
Komentarze