Roladki schabowe w sosie ketchupowo musztardowym

3 (1 ocen)

  • Dla 4 osób

Soczyste roladki schabowe nadziane boczkiem wędzonym fasolką szparagową i papryką. Podane w bardzo prostym aromatycznym sosie. Pyszna i nie banalna propozycja na rodzinny obiad.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600-700 gramów schabu
    4 duże plastry boczku wędzonego
    Fasolka szparagowa 20 strąków
    pół papryki czerwonej lub innej
    sól
    pieprz
    Sos
    4-5 kopiaste łyżeczki ketchupu
    2-3 kopiaste łyżeczki musztardy
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki schabowe w sosie ketchupowo musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki schabowe w sosie ketchupowo musztardowym 1. Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić tłuczkiem jak na kotlety.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    Na każdym kotlecie ułożyć plastry boczku wędzonego, kilka fasolek szparagowych i paprykę pokrojoną w paski. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
  • 2. Na patelni lub w brytfance rozgrzać około 4 łyżki oleju włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony na zloty kolor.
    Następnie wlać dowolny bulion lub wodę tyle aby w połowie zakrywała roladki.
    Przykryć pokrywką, mięso dusić do miękkości co jakiś czas obracając na drugą stronę i w razie potrzeby uzupełniając płyn.
  • 3. Miękkie roladki przełożyć na talerz. Do pozostałego z duszenia mięsa wywaru (nie powinno go być zbyt dużo) dodać ketchup i musztardę.
    Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników aż powstanie gładki sos.
  • 4. Roladki włożyć z powrotem do naczynia z sosem i zagotować.
    Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody.
    Roladki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Schab Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować