Soczyste roladki schabowe nadziane boczkiem wędzonym fasolką szparagową i papryką. Podane w bardzo prostym aromatycznym sosie. Pyszna i nie banalna propozycja na rodzinny obiad.
Dla 4 osób
Składniki:
600-700 gramów schabu
4 duże plastry boczku wędzonego
Fasolka szparagowa 20 strąków
pół papryki czerwonej lub innej
sól
pieprz
Sos
4-5 kopiaste łyżeczki ketchupu
2-3 kopiaste łyżeczki musztardy
Roladki schabowe w sosie ketchupowo musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić tłuczkiem jak na kotlety.
Przyprawić solą i pieprzem.
Na każdym kotlecie ułożyć plastry boczku wędzonego, kilka fasolek szparagowych i paprykę pokrojoną w paski. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
2.Na patelni lub w brytfance rozgrzać około 4 łyżki oleju włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony na zloty kolor.
Następnie wlać dowolny bulion lub wodę tyle aby w połowie zakrywała roladki.
Przykryć pokrywką, mięso dusić do miękkości co jakiś czas obracając na drugą stronę i w razie potrzeby uzupełniając płyn.
3.Miękkie roladki przełożyć na talerz. Do pozostałego z duszenia mięsa wywaru (nie powinno go być zbyt dużo) dodać ketchup i musztardę.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników aż powstanie gładki sos.
4.Roladki włożyć z powrotem do naczynia z sosem i zagotować.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody.
Roladki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze