Roladki nadziane kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w osolonej wodzie, na sypko, przecedzić, przelać zimną wodą. Karczek umyć, osuszyć, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do karczku.
2.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Szynkę pokroić w paski. Dwa ząbki czosnku obrać.
3.Cebulę zeszklić na maśle, na złoty kolor. Do miski wsypać kaszę dodać szynkę, cebulę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółtka. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawiając do smaku.
4.Na mięso wyłożyć masę z kaszy. Formować roladki, spiąć wykałaczkami.
5.Każdą roladę obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać olej, każdą roladkę podsmażyć na złoty kolor.
6.Gdy mięso już się podsmaży zalać rolady do połowy gorącym bulionem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem.
7.Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać koncentrat, posiekany rozmaryn i bazylię wymieszać, poddusić jeszcze chwilkę, jeśli trzeba to doprawić. Rozprowadzić śmietanę, gotować do zredukowania się sosu.
8.Smacznego!
Porady
Sos możemy zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z zimną wodą.
Czasami zostaje mi trochę farszu z rolad, wtedy podsmażam kaszę na patelni i podaję z roladkami.
Komentarze