Roladki drożdżowe z bananami

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zestawienie ciasta drożdżowego, kakao i bananów. Ciasto słodkie, dobrze wyrośnięte, na drugi dzień jest nawet lepsze.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/4 szklanka ciepłej wody
    3/4 szklanki śmietany lub mleka
    40 g świeżych drożdży
    150 g cukru
    100 g masła
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    500 g mąki

    Nadzienie (na jedną roladę):
    2 łyżki stopionego masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki brązowego cukru
    2 małe banany
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Roladki drożdżowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto: Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać śmietanę, cukier, jajka, sól i mąkę. Krótko wyrobić. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na dużą deskę, rozwałkować na prostokąt (u mnie 36x25 cm).
    2. Nadzienie: Podane składniki wystarczają na nadzianie jednej rolady.
    Rozwałkowane ciasto posmarować stopionym masłem, posypać kakao i cukrem, rozłożyć pokrojone banany (patrz zdjęcie nr 1).
    Zwinąć w rulon, pokroić na mniej więcej równe części ok.4-5 cm. to samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kakao Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować