Roladki drożdżowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto: Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać śmietanę, cukier, jajka, sól i mąkę. Krótko wyrobić. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na dużą deskę, rozwałkować na prostokąt (u mnie 36x25 cm).
2. Nadzienie: Podane składniki wystarczają na nadzianie jednej rolady.
Rozwałkowane ciasto posmarować stopionym masłem, posypać kakao i cukrem, rozłożyć pokrojone banany (patrz zdjęcie nr 1).
Zwinąć w rulon, pokroić na mniej więcej równe części ok.4-5 cm. to samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Komentarze