Drożdżowe roladki

  • wyświetlono: 1748 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

Prosto , szybko , smacznie ;)

Bo-Bożena

Składniki

1/2 kg mąki
50g drożdży
250g margaryny
1/4 szkl śmietany kwaśnej
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo - marmolada lub krem czekoladowy ,jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe roladki

  • 1. Do śmietany dodać pokruszone drożdże , cukier , cukier waniliowy , sól , dokładnie wymieszać
  • 2. Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę , wlać rozpuszczone drożdże i roztrzepane jajka , wyrobić gładkie ciasto , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , wałkować prostokąty , smarować marmoladą lub innym nadzieniem , zwijać roladki , kroić na małe kawałki , układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia
  • 4. Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem , piec na złoty kolor , po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylana słodkomarmoladaciastka drożdżowedrożdżerurkidrożdżowe wypiekidrożdżowe z marmoladąrurki drożdżowe z marmoladą
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki drożdżowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułeczki drożdżowe

Pyszne, wprost rozpływające się...

Drożdżowa

Dodane przez: RedakcjaPP

Drożdżowa

Z drożdżową babką żadna równać...

Drożdżowy przekładaniec

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżowy przekładaniec

Drożdżowe - nasze ulubione :-)

Babka drożdżowa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Babka drożdżowa

Ciasto drożdżowe w klasycznej wersji...

Drożdżowe zajączki

Dodane przez: Milena127

Drożdżowe zajączki

Mega fantastyczne zajączki wykonane...

Plecionka drożdżowa

Dodane przez: dorota w

Plecionka drożdżowa

Niezwykle piękna drożdżowa plecionka....