Drożdżowe roladki

5 (160 ocen)

Prosto , szybko , smacznie ;)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    50g drożdży
    250g margaryny
    1/4 szkl śmietany kwaśnej
    2 jajka
    cukier waniliowy
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli

    Dodatkowo - marmolada lub krem czekoladowy ,jajko
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Rurki Marmolady

Drożdżowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do śmietany dodać pokruszone drożdże , cukier , cukier waniliowy , sól , dokładnie wymieszać
  • 2. Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę , wlać rozpuszczone drożdże i roztrzepane jajka , wyrobić gładkie ciasto , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , wałkować prostokąty , smarować marmoladą lub innym nadzieniem , zwijać roladki , kroić na małe kawałki , układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia
  • 4. Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem , piec na złoty kolor , po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować