Roladki drobiowo-wieprzowe z musem kalafiorowym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z piersi wykrawamy polędwiczki , przekrawamy ją na 4 plastry poziomo.
Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami ( curry , słodką papryką , czosnkiem , chili szczyptą soli i pieprzu) nacieramy mięso.
Rozbijamy cienkie plastry( uważamy by nie po dziurawić mięsa)
Kalafiora myjemy , gotujemy do miękkości ( ok 10 min.)
Rozgniatamy go widelcem z dodatkiem majonezu szczypty soli i pieprzu.
Paprykę kroimy w paski.
Na plastry piersi rozkładamy po całości mięso mielone oraz mus kalafiorowy.
Kładziemy paski papryki.
2.Każdą roladkę zwijamy ( najpierw krótsze boki do środka następnie w rulon)
Zawijamy szczelnie w folię spożywczą.
3.W garnku zagotowujemy wrzątek wkładamy roladki , gotujemy po 2-3 min z każdej strony. Wyjmujemy , odwijamy z foli.
4.Patelnię grillową( jeśli nie posiadamy , możemy użyć zwykłej lub dłużej gotować i ominąć smażenie) rozgrzewamy smarujemy pędzelkiem odrobiną oleju , smażymy roladki na rumiano z obu stron.
5.Podajemy z ziemniakami lub ryżem , kaszą oraz ulubionymi dodatkami. ( U mnie ziemniaki i maślana marchew z groszkiem)
Dekorujemy na talerzu.
Komentarze