Rolada z jagodami

4.5 (154 ocen)

Lekka i pyszna rolada, w sam raz do kawy.

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    paska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    papier do pieczenia

    Krem jagodowy:
    3/4 szkl. jagód
    2 łyżki cukru
    150 ml jogurtu naturalnego
    1 galaretka (jagodowa lub owoce leśne)
    2 łyżeczki żelatyny

    Krem śmietankowy :
    3/4 szkl. jagód
    2 łyżki cukru pudru
    330 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki żelatyny

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Mus Musy

Rolada z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy , aż się rozpuści, a piana będzie gęsta i gładka.
    Dodajemy wodę i żółtka, chwilę miksujemy.
    Wyłączamy mikser , dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu wlewamy olej.
    Ciasto rozprowadzamy cienko na papierze do pieczenia na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika (43x33).
    Pieczemy w temperaturze 175*C przez 12-15 minut.
    Wyjmujemy od razu na ściereczkę, papier zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  • 2. Krem jagodowy :
    Jagody dokładnie myjemy, przebieramy i osuszamy na papierowym ręczniku.
    Miksujemy blenderem razem z cukrem i jogurtem.
    Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy (ma być prawie tężejąca).
    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami letniej wody i po chwili wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści.
    Do zmiksowanych jagód dodajemy galaretkę i żelatynę, łączymy ze sobą i wstawiam na chwilę do lodówki.
    Gdy zacznie gęstnieć, smarujemy biszkopt.
  • Rolada z jagodami- przygotowanie 3. Gdy krem jagodowy gęstnieje, szybko ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w taki sam sposób jak do kremu jagodowego.
    Jagody umyte, i osuszone dodajemy do śmietany, mieszamy łyżką .
    Krem wykładamy na posmarowany biszkopt i zwijamy roladę.
    Wkładamy do lodówki , aby stężała.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Musimy uważać, aby nie przypiec biszkoptu za mocno, bo będzie się łamał podczas zwijania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować