Roladka z piersi kurczaka

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierś kurczaka przygotowana w ten sposób w staje się pyszną i zdrową wędliną.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 300 g pierś z kurczaka, u mnie BIO
    przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, suszona marchewka, suszona cebula, suszona natka pietruszki, suszony pasternak, suszony por, liść laurowy, suszony lubczyk, ziele angielskie, tymianek
    2-3 szalotki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Roladka z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
    Pierś z kurczaka rozkładamy na desce.
    Rozcinamy ostrym nożem, tak, aby otrzymać cienki płat mięsa.

    Mięso obficie posypujemy przyprawami.
    Mięso zwijamy w roladkę. Wkładamy do foliowego woreczka. Następnie wkładamy do siatki wędliniarskiej. Woreczek rozcinamy i ostrożnie wyciągamy.
    Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso obkładamy pokrojonymi plasterkami szalotki oraz jej łupinkami. Dzięki łupinkom szalotki mięso nabierze ładnego koloru, ale też i smaku. Naczynie przykrywamy. Wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze przez 60 minut. Mięso studzimy.

    Ostudzoną roladkę kroimy w cienkie plasterki podajemy jako wędlinę do kanapek. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować