Rolada z szynki z serem

0 (0 ocen)

Pyszna, delikatna i krucha rolada świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z szynki
    150 g parzonego bekonu w plastrach
    4 plastry żółtego sera
    sól
    pieprz świeżo zmielony
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżeczka przyprawy gyros
    2 łyżeczki musztardy
    łyżeczka tymianku
    3 ziarenka ziela ang.
    3 liście laurowe
    kilka ząbków czosnku
    3 łyżki oleju

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Szynki

Rolada z szynki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso (najlepiej wybrać kawałek zwarty i równej grubości) umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć płasko na desce i przekroić na pół ale nie do końca. Następnie z każdej strony od środka naciąć aby powstał duży i cienki płat mięsa. Uważać przy tym aby nie rozciąć mięsa. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować z jednej strony musztardą.
  • 2. Na musztardę ułożyć plastry bekonu a następnie sera. Zwinąć roladę i dokładnie związać nicią aby nadać jej ładny kształt i aby nie rozpadła się podczas pieczenia. Roladę natrzeć gyrosem, papryką i tymiankiem wymieszanymi z olejem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc.
  • 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wsypać ziele ang, liście laurowe i ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni. Piec jeszcze ok 75 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać przed porcjowaniem 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Boczek Mięso Ser żółty Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować