Rolada z szynki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso (najlepiej wybrać kawałek zwarty i równej grubości) umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć płasko na desce i przekroić na pół ale nie do końca. Następnie z każdej strony od środka naciąć aby powstał duży i cienki płat mięsa. Uważać przy tym aby nie rozciąć mięsa. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować z jednej strony musztardą.
2.Na musztardę ułożyć plastry bekonu a następnie sera. Zwinąć roladę i dokładnie związać nicią aby nadać jej ładny kształt i aby nie rozpadła się podczas pieczenia. Roladę natrzeć gyrosem, papryką i tymiankiem wymieszanymi z olejem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc.
3.Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wsypać ziele ang, liście laurowe i ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni. Piec jeszcze ok 75 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać przed porcjowaniem 10 minut.
Komentarze