Bardzo smaczna i pożywna rolada.Idealna na przekąskę czy kolację.
60 min
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
3/4 czerwonej papryki
średniej wielkości cebula
ciasto francuskie op
20 dag sera żółtego
2 łyżki masła
łyżka oleju
sól
pieprz
papryka czerwona ostra
czosnek granulowany
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
jajko
Rolada z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy ok. 0,5l wody z dodatkiem odrobiny soli.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasion, kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą wodę.
Gotujemy ok. 10 minut po czym odcedzamy na sitku.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plastry.
Podduszamy je na maśle dodając pod sam koniec soli i pieprzu do smaku.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na odrobinie oleju.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju
doprawiając przyprawami do smaku.
Ciasto francuskie rozkładamy.
Kładziemy na nim pieczarki, kurczaka, paprykę.
Na koniec posypujemy startym na średniej wielkości oczkach żółtym serem.
Całość zwijamy tworząc roladę.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 25 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 200 st.C
Komentarze