Nadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj nadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami czyli rolada drobiowa z dodatkami. U mnie podaje się ją wiele razy na święta i na imprezach rodzinnych. Smakuje dobrze na ciepło, zimno, do chleba czy polana ulubionym sosem. Jest prosta w przygotowaniu. Jestem przekonana, że Wam posmakuje!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    3 kajzerki
    4 żółtka
    4 białka
    szczypta soli
    1/2 pęczka pietruszki
    1/2 szklanki mleka
    100 g żółtego sera
    250 g pieczarek
    puszka kukurydzy
    1/2 cebuli
    100 g masła
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami 1. 1 szklanka = 250 ml

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, wszystko wymieszać. Smażyć do momentu, aż pieczarki zrobią się miękkie. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mleko i rozmieszać dokładnie widelcem. Kajzerki pokroić w kostkę i wsypać do miski. Roztopić masło i wlać je do pokrojonych kajzerek. Wymieszać bułki z masłem, dodać żółtka wymieszane z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
  • 2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Do pokrojonej bułki dodać pierś z kurczaka, odsączoną kukurydzę, starty żółty ser, podsmażone z cebulą pieczarki i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wszystko ponownie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać majeranek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodać do przygotowanych wcześniej składników i dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 10 cm x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do blachy, wyrównać i przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez godzinę w funkcji góra - dół.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pieczarki Kukurydza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować