rolada z korzennym nadzieniem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto biszkoptowe, a w środku nadzienie z jabłek, których smak został podkreślony cynamonem, kardamonem i kolendrą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    proporcje na blachę o wymiarach 35x40cm

    5 jajek
    100 g cukru
    130 g mąki pszennej
    szczypta soli


    mąka kokosowa do podsypania ciasta

    przełożenie:
    2 kg jabłek, już po obraniu, użyłam antonówek
    szklanka brązowego cukru
    100 ml wody
    łyżeczka cynamonu
    ziarenko kardamonu
    pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z korzennym nadzieniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

    Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

    Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
  • 2. Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
  • image-1cqtpby 3. Jabłka kroimy na duże kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie. Zasypujemy je cukrem i wlewamy trochę wody. Posypujemy przyprawami. Dusimy 10-15 minut. Jabłka powinny się uprażyć. Jabłka pozostawiamy do ostudzenia.

    Przestudzone ciasto smarujemy obficie przygotowaną masą jabłkową. Delikatnie zwijamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Porady

Użyłam starej odmiany antonówki i byłam pewna, że po ostygnięciu jabłka się zetną, jeśli nie macie takiej pewności do masy jabłkowej można dodać galaretkę cytrynową lub pomarańczową albo trochę pektyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować