Rolada z karczku z mięsem mielonym

4.5 (174 ocen)

Taką roladę wymyśliłam na szybko z tego co akurat znalazłam w zamrażalniku i lodówce i wyszło na prawdę smacznie Rolada jest niezwykle wyrazista w smaku za sprawą pieprzu mielonego oraz trawy cytrynowej.

Składniki:

  • 3 grubsze plastry karkówki

    450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

    5 cm kawałek pora ( chudy)

    1/2 dużej papryki czerwonej

    sól,pieprz, trawa cytrynowa (suszona)

    1 jajko

    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z karczku z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Plastry karkówki przykrywamy woreczkiem foliowym i dość mocno rozbijamy za pomocą tłuczka do mięs.

    2.Rozbite plastry karkówki układamy obok siebie – by brzegi nachodziły na siebie . Układamy je tak by powstał jeden duży kawałek. W miejscach gdzie brzegi mięsa na siebie nachodzą delikatinie tłuczemy tłuczkiem by połączyć ze sobą mięso

    3.Do miski dodajemy mięso mielone, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczkę trawy cytrynowej, jajko mąkę oraz pokrojonego w pół plasterki pora i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy do połączenia składników

    4.Karkówkę lekko solimy i doprawiamy pieprzem, na karkówkę układamy mięso mielone. Całość zwijamy dość mocno w roladę. Całą roladę związujemy sznurkiem

    5.Roladę posypujemy solą , pieprzem i trawą cytrynowa ( tak po 2-3 szczypty) Roladę obsamżamy na złoto ze wszystkich stron na patelni grillowej

    6.Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować