Rolada wieprzowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę rozcinamy na prostokąt o grubości około 1 cm, nierówne boki odcinamy, przydadzą się później. Posypujemy solą, pieprzem , majerankiem i odstawiamy na 1 h. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą kajzerką, posiekaną cebulą i przyprawami. Wyrabiamy jednolity farsz.Płat mięsa lekko rozbijamy, rozsmarowujemy na nim farsz, na tym układamy kawałki odcięte wcześniej. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku, obwiązujemy sznurkiem , kształtując roladę.Układamy w podłużnej formie np. keksówce i pieczemy około 1,20 w 150 stopniach. W trakcie pieczenia podlewamy wytworzonym sosem.
Porady
Podajemy na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno z dodatkiem chrzanu np na wielkanocny stół. Do środka rolady możemy też włożyć ugotowane na twardo jajka.
Komentarze