Rolada wieprzowa z mięsem mielonym

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Doskonała propozycja na obiad, ale również zimną przekąskę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 kajzerka
    1 cebula
    sól
    pieprz majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada wieprzowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę rozcinamy na prostokąt o grubości około 1 cm, nierówne boki odcinamy, przydadzą się później. Posypujemy solą, pieprzem , majerankiem i odstawiamy na 1 h. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą kajzerką, posiekaną cebulą i przyprawami. Wyrabiamy jednolity farsz.Płat mięsa lekko rozbijamy, rozsmarowujemy na nim farsz, na tym układamy kawałki odcięte wcześniej. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku, obwiązujemy sznurkiem , kształtując roladę.Układamy w podłużnej formie np. keksówce i pieczemy około 1,20 w 150 stopniach. W trakcie pieczenia podlewamy wytworzonym sosem.

Porady

Podajemy na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno z dodatkiem chrzanu np na wielkanocny stół. Do środka rolady możemy też włożyć ugotowane na twardo jajka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować