Rolada z brzucha z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1400 g brzucha wieprzowego
    150 g ananasa świeżego lub suszonego
    220 g suszonych owoców (żurawina, śliwki suszone, rodzynki, daktyle, papaja)
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka cynamonu
    ząbek czosnku
    pieprz
    2 łyżki miodu
    6 łyżek chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z brzucha z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozłożyć owoce równomiernie 1. Brzuch umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Czosnek obrać, i przecisnąć przez praskę i wraz z połową ilości sosu sojowego, curry, pieprzem natrzeć zewnętrzną część brzucha. Natomiast od wewnętrznej strony rolady natrzeć ją drugą połową sosu z pieprzem curry i cynamonem. Odstawić do lodówki.
    W tym czasie przygotować nadzienie. Suszone owoce pokroić na małą kostkę. Jeśli mamy świeżego ananasa obieramy go i też kroimy w kostkę. Mieszamy owoce razem.
    Wyjmujemy mięso z lodówki, rozkładamy na desce i nakładamy równomiernie owoce. Następnie zwijamy roladę i związujemy, by się nie rozeszła podczas pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 C przez 60 - 70 minut. Podczas pieczenia dość często obracamy roladę, by równomiernie się upiekła. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy jeszcze 10 minut.
    Po upieczeniu odczekać aż przestygnie i ją odwiązać.
    Chrzan w miseczce mieszamy z miodem.
    Podawać na zimno lub na gorąco z sosem chrzanowo - miodowym.

Porady

Po upieczeniu odczekać aż ostygnie zanim się rozwiąże sznurek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować