Rolada biszkoptowa, krem z serka mascarpone i sezonowe owoce, czy może być coś prostszego i równie pysznego ?
3 godz.
Składniki:
Na roladę:
3 szt jajka M
35 g mąka pszenna
35 g mąka ziemniaczana
1 łyżka soku z cytryny
50 g cukier
Na krem (składniki powinny byc w temp.pokojowej):
1 żółtko
70 g cukier
250 g serek mascarpone
1-2 łyżki likieru Marsala lub Amaretto
100-200 g truskawki
Prosta rolada z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz z sokiem z cytryny i cukrem; Następnie dodawać stopniowo po 1 żółtku cały czas miksując do połączenia się składników. Mąki przesiać przez sito i dodać do masy białkowej, wymieszać ruchem od dołu do góry drewnianą łyżką.
2.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto biszkoptowe rozsmarować na grubość ok. 1-2 cm na dużej płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec 15 minut.
3.Wyjąć ciasto biszkoptowe na blat, przykryć wierzch wilgotną ściereczką i jeszcze gorące zrolować wraz z papierem do pieczenia i ściereczką, pozostawić tak do ostudzenia.
4.W tym czasie żółtko ubić z cukrem na puszysty kogel mogel, dodać likier (opcjonalnie) i cały czas miksując dodać serek mascarpone. Mieszać aż do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
5.Truskawki opłukać,wysuszyć, pozybyć się szypułek i pokroić w małą kostkę.
6.Rozwinąć ostygnięte ciasto biszkoptowe i pokryć go warstwą kremu z serka mascarpone, następnie ułożyć warstwę pokrojonych truskawek.Ponownie zrolować roladę z kremem i truskawkami,wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.W celach dekoracyjnych można wierzch rolady polać syropem z truskawek (opcjonalnie);
Po tym czasie rolada gotowa do spożycia, kroić i podawać. Smacznego!
Porady
Poza sezonem truskawki możesz zastąpić innymi owocami;
Komentarze