Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Sama się dziwię iż miałam cierpliwość przyklejania tych drobnych ciasteczek,ale efekt końcowy był tego wart.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt;
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    4 łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej
    1,5 łyżki kakao

    Masa śmietankowa;
    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietany kremówki
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 łyżka cukru pudru
    10 g żelatyny
    0,5 szklanki mleka
    150 g borówki amerykańskiej

    Krem czekoladowy;
    0,5 kostki margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    1,5 tabliczki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszytstą masę(około 8-10 minut)wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao,wymieszać i wlać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym.
    Piec w temp.180 stopni,około 10 minut.
  • 2. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry.
    Papier zdjąć,po czym ciasto razem ze ściereczką zwinąć w rulon i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Wykonanie masy śmietankowej;
    Żelatynę zalać zimnym mlekiem,odstawić na 10 minut po czym rozpuścić.
    Zimną kremówkę ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
    Mascarpone lekko utrzeć,dodać ubitą kremówkę,wymieszać dodając owoce i letnią żelatynę.
  • Zawinięty biszkopt z masą śmietankową 4. Zimny biszkopt rozwinąć,wysmarować tężejącą masą i zawinąć.
  • Rolada wysmarowana kremem czekoladowym 5. Wykonanie kremu czekoladowego;
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać ostudzoną czekoladę,wymieszać.
  • Gotowa rolada z kremem i ciasteczkami 6. Gotową roladę posmarować dowolnym kremem czekoladowym i ozdobić kruchymi ciasteczkami czekoladowymi typu Malti Keks
  • 7. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin

Porady

W kremie czekoladowym musi być margaryna lub masło, ponieważ ciasteczka muszą się mocno trzymać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować