Rolada z indyka z suszonymi owocami

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Taką roladę często przyrządzam na święta Bożego Narodzenia. Jest bardzo smaczna i soczysta, w dodatku bardzo ładnie się prezentuje po przekrojeniu, polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kilogram piersi z indyka
    300 gram mieszanki suszonych owoców
    200 gram surowego boczku w plastrach
    Przyprawa do indyka
    Sól
    Słodka i ostra papryka
    Sznurek do mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z indyka z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka rozcinamy na duży płat mięsa, lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy przyprawą do indyka, solą oraz papryką. Układamy suszone owoce, roladę zwijamy dość ścisło, owijamy plastrami boczku. Roladę delikatnie owijamy sznurkiem, wstawiamy na noc do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przed podaniem roladę kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka Suszone owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować