Rolada serowa pomidorowa ze szpinakiem

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Rolada jest przysmakiem nie tylko osób będących na diecie ketogenicznej. Jest zdrowa i smaczna.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    2 łyżki z górką mąki migdałowej ( mogą być mielone migdały )
    150 sera tartego mozzarella
    100 g koncentratu pomidorowego
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    300 g szpinaku mrożonego ( u mnie w kostkach )
    2 łyżki masła
    2 duże ząbki czosnku
    100 g sera feta
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada Jajko Przystawki

Rolada serowa pomidorowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić do miseczki. Roztrzepać rózgą, albo mikserem. Dodać mąkę migdałową, ser żółty mozzarella, koncentrat pomidorowy, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy ( 25 x 35 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Wyjąć, wystudzić.
    Na patelni rozpuścić masło i dodać mrożony szpinak. Przykryć i na minimalnym ogniu rozmrozić szpinak. Dodać ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę. Już bez przykrycia mieszać i podgrzewać. Maksymalnie pozbyć się płynu, wilgoci. Dodać jeszcze sól do smaku, ale po wcześniejszym spróbowaniu, bo ser feta jest słony. Przestudzić.
    Wyjąć z formy placek. Posmarować szpinakiem i zwinąć roladę. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
    Kroić w 1,5-2 cm plastry i zajadać.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka migdałowa Mozzarella Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować