Rolada jest przysmakiem nie tylko osób będących na diecie ketogenicznej. Jest zdrowa i smaczna.
45 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
6 jajek
2 łyżki z górką mąki migdałowej ( mogą być mielone migdały )
150 sera tartego mozzarella
100 g koncentratu pomidorowego
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
300 g szpinaku mrożonego ( u mnie w kostkach )
2 łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
100 g sera feta
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Rolada serowa pomidorowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić do miseczki. Roztrzepać rózgą, albo mikserem. Dodać mąkę migdałową, ser żółty mozzarella, koncentrat pomidorowy, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy ( 25 x 35 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Wyjąć, wystudzić.
Na patelni rozpuścić masło i dodać mrożony szpinak. Przykryć i na minimalnym ogniu rozmrozić szpinak. Dodać ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę. Już bez przykrycia mieszać i podgrzewać. Maksymalnie pozbyć się płynu, wilgoci. Dodać jeszcze sól do smaku, ale po wcześniejszym spróbowaniu, bo ser feta jest słony. Przestudzić.
Wyjąć z formy placek. Posmarować szpinakiem i zwinąć roladę. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
Kroić w 1,5-2 cm plastry i zajadać.
Smacznego.
Komentarze