Rolada schabowa z mięsem mielonym i filetem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze schabu odkroić białą błonę.
Mięso naciąć wzdłuż przez srodek i nacinać tak, jak otwieramy książkę , aby powstał nam duży płat schabu.
Posmarować go olejem z obu stron i przyprawić przyprawą uniwersalną, czosnkiem granulowanym i pieprzem oraz solą morską.
Przykryć i odstawić.
Bułkę namoczyć w szklance bulionu drobiowego, gdy spęcznieje osączyć na sitku.
Cebulę posiekać i zeszklić na masełku z odrobiną oleju, dodając 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej i 0,5 łyżeczki cukru, podsmażyć chwilę. Wystudzić.
Piers z kurczaka rozdzielić na 2 pojedyńcze filety a te z kolei przekroić wzdłuż na pół. Otrzymamy 4 filety, które należy rozbić i lekko oprószyć przyprawą uniwersalną. Scinki drobiowe pokroić w kostkę i odłożyć.
Ser żółty Gouda pokroić w kostkę.
Do mięsa mielonego dodać: jajko, pokrojone scinki drobiowe, bułkę osączoną, cebulę, Mascarpone, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem. Dodać ser żółty i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.
Płat schabu oprószyć po całosci żelatyną w proszku.
Ułożyć na nim cienką warstwę mięsa mielonego.
Na mięsie mielonym ułożyć rozbite filety drobiowe a na nich reszta mięsa mielonego.
Całosć scisło zrolować i osznurować nitką bawełnianą .
Pod sznurek powkładać listki laurowe.
Roladę włożyć do rękawa foliowego i końce zawiązać.
Wierzch nakłuć w kilku miejscach.
Ułożyć roladę w brytfance i podlać bulionem.
Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 2,5 godziny.
30 minut przed końcem folię na górze rozciąć, po bokach ułożyć ziemniaki przekrojone na pół.
Wierzch rolady polać sosem z pieczenia i wstawić ponownie do piekarnika już bez pokrywki.
Po upieczeniu pozostawić roladę w wyłączonym piekarniku ok. 30 minut.
Można kroić gorącą, podać z ziemniakami, które razem się upiekły i sosem z pieczenia.
Doskonała jest też na zimno do pieczywa
Komentarze