Rolada schabowa z mięsem mielonym i filetem drobiowym

  • wyświetlono: 6033 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

doskonała na zimno i na ciepło

IMG_1811
  • 10 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

Schab bez kosci- 2 kg
Mięso mielone drobiowo- wieprzowe- 0,90 dag, nie może być zbyt chude
1 podwójna piers z kurczaka
125 gram sera żółtego Gouda
1 bułka czerstwa
1 szklanka bulionu drobiowego do bułki
1 cebula
1 jajko
Pieprz kolorowy
Sól morska z czosnkiem
Czosnek granulowany
przyprawa uniwersalna
0,5 łyżeczki cukru
4 listki laurowe
Olej, masło
1 łyżka Mascarpone
Żelatyna w proszku- 1 -2 duże szczypty
3-6 ziemniaków
2 kostki bulionowe rozpuszczone w dużej szklance wrzącej wody, do podlania rolady w brytfance

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada schabowa z mięsem mielonym i filetem drobiowym

  • Rolada schabowa z mięsem mielonym i filetem drobiowym1. Ze schabu odkroić białą błonę.
    Mięso naciąć wzdłuż przez srodek i nacinać tak, jak otwieramy książkę , aby powstał nam duży płat schabu.
    Posmarować go olejem z obu stron i przyprawić przyprawą uniwersalną, czosnkiem granulowanym i pieprzem oraz solą morską.
    Przykryć i odstawić.
    Bułkę namoczyć w szklance bulionu drobiowego, gdy spęcznieje osączyć na sitku.
    Cebulę posiekać i zeszklić na masełku z odrobiną oleju, dodając 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej i 0,5 łyżeczki cukru, podsmażyć chwilę. Wystudzić.
    Piers z kurczaka rozdzielić na 2 pojedyńcze filety a te z kolei przekroić wzdłuż na pół. Otrzymamy 4 filety, które należy rozbić i lekko oprószyć przyprawą uniwersalną. Scinki drobiowe pokroić w kostkę i odłożyć.
    Ser żółty Gouda pokroić w kostkę.
    Do mięsa mielonego dodać: jajko, pokrojone scinki drobiowe, bułkę osączoną, cebulę, Mascarpone, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem. Dodać ser żółty i wymieszać.
    Rozgrzać piekarnik do 200 st.
    Płat schabu oprószyć po całosci żelatyną w proszku.
    Ułożyć na nim cienką warstwę mięsa mielonego.
    Na mięsie mielonym ułożyć rozbite filety drobiowe a na nich reszta mięsa mielonego.
    Całosć scisło zrolować i osznurować nitką bawełnianą .
    Pod sznurek powkładać listki laurowe.
    Roladę włożyć do rękawa foliowego i końce zawiązać.
    Wierzch nakłuć w kilku miejscach.
    Ułożyć roladę w brytfance i podlać bulionem.
    Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 2,5 godziny.
    30 minut przed końcem folię na górze rozciąć, po bokach ułożyć ziemniaki przekrojone na pół.
    Wierzch rolady polać sosem z pieczenia i wstawić ponownie do piekarnika już bez pokrywki.
    Po upieczeniu pozostawić roladę w wyłączonym piekarniku ok. 30 minut.
    Można kroić gorącą, podać z ziemniakami, które razem się upiekły i sosem z pieczenia.
    Doskonała jest też na zimno do pieczywa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Calzone z filetem drobiowym i papryką

Ten pieróg z ciasta do pizzy ze...

Rolada z indyka nadziewana mielonym

Dodane przez: mysza75

Rolada z indyka nadziewana mięsem mielonym

Prosta rolada na świąteczny stół....

Rolady z mięsem mielonym

Dodane przez: Anyzkowo

Rolady z mięsem mielonym

Uwielbiam dania które "robią" się...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Placki z brokułem i filetem drobiowym

Wspaniałe placki na obiad, i mięso...

image-13awrc9

Dodane przez: anita176

Rolada wieprzowa z mięsem mielonym

Doskonała propozycja na obiad,...

image-1x672qx

Dodane przez: AgaAga

Rolada wieprzowa faszerowana mięsem mielonym...

Rolada schabowa faszerowana mięsem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE