1/2 kg pieczarek
1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
trochę mleka do namoczenia bułki (lub woda)
olej
Rolada mielona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIECZARKI:
Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki. Jedną cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami do odparowania wody. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
2.MIĘSO:
Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
3.Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.
4.Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.
5.Posypać posiekaną natką pietruszki.
6.Mięso zwinąć w roladę. Zwijać wzdłuż dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać do tyłu i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć.
7.Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temp. 180*C.
Komentarze