Rolada mielona z pieczarkami

5 (178 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
    1/2 kg mięsa mielonego
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
    1 jajko
    1 łyżeczka musztardy
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól
    pieprz
    trochę mleka do namoczenia bułki (lub woda)
    olej
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada mielona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIECZARKI:
    Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki. Jedną cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami do odparowania wody. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. MIĘSO:
    Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
  • mięso 3. Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.
  • mięso 4. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.
  • mięso 5. Posypać posiekaną natką pietruszki.
  • mięso 6. Mięso zwinąć w roladę. Zwijać wzdłuż dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać do tyłu i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć.
  • mięso 7. Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Wieprzowina Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować