Rolada kakaowa z truskawkami

5 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Delikatne ciasto kakaowe w postaci rolady, nadziane masą śmietanowo serową i truskawkową, z oczkiem z truskawek. Taka duża, rodzinna rolada – idealna do kawy. Smak świeżych truskawek powoduje że ciasto jest lekko kwaskowe.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 36x42 cm
    Składniki ciasto:
    5 dużych jajek
    1 szklanka cukru(pojemność szklanki 220 ml)
    ¾ szklanki mąki tortowej, przesianej
    3 czubate łyżeczki kakao
    1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    ½ kg truskawek
    1 opakowanie serka mascarpone(250 g)
    1 pojemnik śmietanki 30%(330 ml)
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    Posypka czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe

Rolada kakaowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody, odstawić do spęcznienia, potem podgrzać do rozpuszczenia się. Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając szczyptę soli do smaku. Do masy jajecznej dodawać porcjami składniki sypkie, delikatnie mieszać. Formę do rolady delikatnie natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piekarnik podgrzać, wstawić formę z ciastem i piec około 20 minut w temp. 175 stopni. Ciepłe ciasto zwinąć w roladę wraz z papierem i zawinąć w ściereczkę lnianą. Odstawić do wystudzenia.
    5 dużych truskawek zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, dodać serek mascarpone, wymieszać. Z białej masy odlać 1/3 , połączyć z masą truskawkową, dodać połowę wystudzonej żelatyny, wymieszać. Drugą połowę wystudzonej żelatyny wymieszać z biała masą. Roladę rozłożyć, wyłożyć białą masę(część zostawić do dekoracji), potem pasami masę z truskawkami(część zostawić do dekoracji). Na jednym brzegu ułożyć połówki truskawek, zwinąć ciasto wraz z kremem w roladę. Zawinąć w papier do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Następnie roladę udekorować pozostałymi masami, posypką czekoladową, truskawkami – schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Porady

1. do kremu można użyć mrożonych truskawek, jeśli brak świeżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować