Jajka nadziewane pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

:)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 8 jajek
    15 dag pieczarek
    1 szalotka
    10 dag żółtego sera
    kilka gałązek natki pietruszki
    1 łyżeczka masła
    7 łyżek gęstego majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek

Jajka nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka włóż do zimnej, lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Ugotowane jajko wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż do wystudzenia.
  • 2. W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę drobno pokrój. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszkij na rozgrzanym maśle. Dołóż pieczarki. Smaż, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Odstaw.
  • 3. Żółty ser zetrzyj. Zimne jajka rozetnij wzdłuż. Ostrożnie wyjmij żółtka. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z pieczarkami oraz startym żółtym serem. Dołóż posiekaną natkę. Przypraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem. Nadzieniem wypełnij miejsca po żółtkach. Udekoruj szczypiorkiem i natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy