Rolada łososiowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Idealna na święta

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    4 jajka
    łyżka mąki
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    mielona gałka muszkatołowa
    Nadzienie:
    300 g kremowego serka z ziołami
    150 g wędzonego łososia

Rolada łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wykładam na patelnię i smażę, aż woda wyparuje, a szpinak zrobi się suchy. Pod koniec dodaję zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Masę studzę i mieszam z żółtkami.
  • 2. Białka ubijam na pianę i łączę ze szpinakiem. Delikatnie mieszam z mąką. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 15 minut w 180 st. C. Odstawiam.
  • 3. Serek rozcieram i rozsmarowuję na cieście, zostawiając margines 2 cm z jednego boku. Wykładam plastry łososia i zwijam ciasno roladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy