Rolada boczkowa z wasabi

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kolejny "pączek" w mojej kolekcji. Tym razem w wersji azjatyckiej, bardzo prostej i nie wymagającej wielu przypraw i sosów. Obawiam się jednego...że szybko się "rozejdze"...zanim zrobiłem zdjęcie, to trochę "poszło". Bo to krzywo mi się ukroiło, to za grubo, to za cienko, to spróbować trzeba i takie tam różne :P Dla mnie petarda kulinarna
Arek Gie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg boczku wieprzowego (cienkiego)
    100 ml ciemnego sosu sojowego
    5 łyżek maggi
    50 g pasty wasabi
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Rolada boczkowa z wasabi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada boczkowa z wasabi 1. Mięso myjemy, nakłuwamy, przekładamy do rękawa pieczeniowego (bo tak wygodniej marynować). Wlewamy sos i maggi. Dokładnie obtaczamy mięso i przekładamy do lodówki na 24 godziny.


    Mięso wyjmujemy z rękawa, smarujemy po wierzchu wasabi i zawijamy w roladę, związując ją nicią wędliniarską, dość ciasno.


    Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 60 minut w temperaturze 180°C, a następnie 20 minut bez przykrycia, w tej samej temperaturze.
    Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować