Rolada boczkowa faszerowana polędwiczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku odciąć skórę i zamrozić ją, przyda się do galarety lub pasztetu.
Boczek rozciąć tak, jak otwieramy książkę, oprószyć przyprawami, natrzeć czosnkiem i olejem, na boczku rozłożyć listki laurowe i zrolować. Owinąć folią aluminiową i włożyć na noc do lodówki.
Przygotować polędwiczkę: naciąć z jednej strony delikatnie i trzonkiem tłuczka zrobić otwór, wypchać go serem, żurawiną, pomidorami uprzednio namoczonymi w winie oraz czosnkiem marynowanym w winie lub zwykłym, pokrojonym na połówki.
Polędwiczki oprószyć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i majerankiem.
Ułożyć je w naczyniu, wlać wino + te z moczenia pomidorów, olej czosnkowy, wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień boczek rozwinąć, oprószyć go z jednej strony żelatyną i na brzegu ułożyć osączoną z marynaty polędwiczkę.
2.Zrolować bardzo ścisło i obwiązać sznurkiem.
Pod sznurek powciskać listki laurowe z marynaty.
Roladę obsmażyć w rondlu, na rumiano, na rozgrzanym smalcu.
Dodać marynatę z polędwiczek, rondel przykryć folią i pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 2,5 godziny.
W trakcie pieczenia polewać sosem z pieczenia.
Około 40 minut przed końcem odkryć, aby rolada się zrumieniła.
Komentarze