Rolada boczkowa faszerowana polędwiczką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada smakuje wybornie, przygotowuję ją na specjalne okazje.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg boczku cienkiego
    1 duża polędwiczka wieprzowa
    1 słupek sera żółtego
    0,5 łyżki suszonej żurawiny
    2-3 ząbki czosnku marynowanego w winie
    Kilka suszonych pomidorów+ wino do ich namoczenia.
    Żelatyna w proszku
    Przyprawy:
    sól, pieprz, papryka mielona, tymianek, majeranek
    3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    4 łyżki oleju z papryką ostrą, pomidorem i bazylią
    6 listków laurowych
    0,5 szklanki wina
    4 łyżki oleju czosnkowego
    Smalec do obsmażenia rolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Polędwiczki Wędliny Ser

Rolada boczkowa faszerowana polędwiczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada boczkowa faszerowana polędwiczką 1. Z boczku odciąć skórę i zamrozić ją, przyda się do galarety lub pasztetu.
    Boczek rozciąć tak, jak otwieramy książkę, oprószyć przyprawami, natrzeć czosnkiem i olejem, na boczku rozłożyć listki laurowe i zrolować. Owinąć folią aluminiową i włożyć na noc do lodówki.
    Przygotować polędwiczkę: naciąć z jednej strony delikatnie i trzonkiem tłuczka zrobić otwór, wypchać go serem, żurawiną, pomidorami uprzednio namoczonymi w winie oraz czosnkiem marynowanym w winie lub zwykłym, pokrojonym na połówki.
    Polędwiczki oprószyć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i majerankiem.
    Ułożyć je w naczyniu, wlać wino + te z moczenia pomidorów, olej czosnkowy, wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić do lodówki na noc.
    Na drugi dzień boczek rozwinąć, oprószyć go z jednej strony żelatyną i na brzegu ułożyć osączoną z marynaty polędwiczkę.
  • Rolada boczkowa faszerowana polędwiczką 2. Zrolować bardzo ścisło i obwiązać sznurkiem.
    Pod sznurek powciskać listki laurowe z marynaty.
    Roladę obsmażyć w rondlu, na rumiano, na rozgrzanym smalcu.
    Dodać marynatę z polędwiczek, rondel przykryć folią i pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 2,5 godziny.
    W trakcie pieczenia polewać sosem z pieczenia.
    Około 40 minut przed końcem odkryć, aby rolada się zrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Polędwica wieprzowa Ser żółty Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować