Rolada biszkoptowa z truskawkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno pianę z dodatkiem soli .
Stopniowo dodawać cukier i ucierać ,aż się rozpuści .
Następnie dodać żółtka i cały czas miksować .Dodać skórkę z cytryny.
Mąkę wymieszać z proszkiem i dostawać stopniowo .
Nie miksować już tylko wymieszać łyżką najlepiej drewnianą.
Dużą blacha piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto , rozprowadzić równomiernie.
Piec w 180 stopniach ok 15 minut .
2.Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z blachy na papier lekko posmarowany np masłem lub olejem ( dzięki temu nie przyklei nam się ) .
Zdjąć papier ,a biszkopt zwinąć w roladę i odstawić do ostygnięcia.
3.Śmietanka ubić ,dodawać stopniowo mascarpone.Na końcu dodać cukier .Wymieszać.
Biszkopt rozwinąć.
Posmarować kremem ( 3 łyżki kremu zostawić do wysmarowania wierzchu)
Poukładać pokrojone truskawki .
Zwinąć ponownie w rulon ,przełożyć na folię aluminiową i zwinąć w tzw " cukierka " .
Odstawić na ok 1 godz do lodówki .
Komentarze