Rogaliki z marmoladą i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z zimną margaryną, robimy kopczyk i dołek, do dołka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz drożdże, zagniatamy na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki 30min.
2.Ciasto wyjmujemy i dzielimy na cztery części, wałkujemy na kształt okręgu.
koło dzielimy na 8 części (trójkąty) na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady (zależy od wielkości naszych trójkątów) lub kostkę czekolady, zawijamy rogalik.
1 jajko rozkłócić i pędzelkiem posmarować rogaliki, aby nabrały ładnego koloru.
3.Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C.
gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze