Rogaliki z marmoladą i czekoladą

4.99 (168 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo szybko znikają ze stołu

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500g mąki
    2 jajka
    250g margaryny
    szczypta soli
    50g drożdży
    łyżeczka cukru
    2 łyżki śmietany 18%
    1jajko (do posmarowania rogalików)
    marmolada, czekolada
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z marmoladą i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z zimną margaryną, robimy kopczyk i dołek, do dołka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz drożdże, zagniatamy na gładkie ciasto.
    Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki 30min.
  • 2. Ciasto wyjmujemy i dzielimy na cztery części, wałkujemy na kształt okręgu.
    koło dzielimy na 8 części (trójkąty) na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady (zależy od wielkości naszych trójkątów) lub kostkę czekolady, zawijamy rogalik.
    1 jajko rozkłócić i pędzelkiem posmarować rogaliki, aby nabrały ładnego koloru.
  • 3. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C.
    gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować