Gruszczak

4.48 (197 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Całkiem inna słodkość, wyglądem i smakiem przypomina słodki chlebek, czuć wyrazisty smak gruszek ulęgałek, które teraz jet bardzo ciężko dostać. Przepis od mojej babci, ale ten placek piekło się za czasów Jej dzieciństwa i młodości więc wędruje w naszej rodzinie od dawna

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki zmielonych na maszynce gruszek ulęgałek
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 proszek do pieczenia
    1 jajko

    margaryna i bułka tarta do posypania blachy
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gruszki ulęgałki 1. Gruszki ulęgałki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, wyciąć ogonki.
    Gruszki przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • 2. Zmielone gruszki (4szklanki) cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajko razem wymieszać łyżką, jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać trochę mąki. Wierzch ciasta posypać cukrem, aby podczas pieczenia uzyskać chrupiącą skórkę :)
  • 3. Prostokątną blachę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Masę przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec ok 45min
    Jeśli wierzch ładnie zbrązowieje i ciasto będzie odchodziło od blachy, można wyjmować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować