Rogaliki z marmoladą.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne, pyszne rogaliki. Świeże bardzo długo. Moja wnuczka Wiktoria 5 lat chętnie babci pomaga.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    4 jajka
    10 dkg drożdży
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1,5 szklanki mleka
    120g masła stopione + 3 łyżki
    0,5 łyżeczki soli
    skórka i sok z 1 cytryny
    250g marmolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z marmoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i 1 łyżką mąki, zostawi do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito, jajka roztrzepać z cukrem, masło stopić. Wszystkie składniki razem połączyć, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na kształt koła. Każde z kół podzielić na 8 trójkątów. Na brzegu szerszej części położyć łyżeczkę marmolady, zawinąć. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem, pozostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 min w 200 st.C
    Gorące posmarować masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować