Rogaliki drożdżowe z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, zgrabne rogaliki, które szybko znikają ze stołu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 niecałe szklanki mąki pszennej tortowej
    100 ml letniego mleka
    60 g rozpuszczonej margaryny
    1 jajko
    Pół szklanki cukru
    40 g świeżych drożdży
    Około 150 g twardej marmolady

    Dodatkowo: jajko lub trochę mleka do posmarowania rogalików oraz cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki Marmolady

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

    W drugiej misce ubić mikserem jajko z pozostałym cukrem, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, mąkę i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Zagnieść ciasto ręcznie, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść (jeśli się klei do rąk, podsypać lekko mąką) i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na okrąg i podzielić na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nałożyć marmoladę i zwijać formując rogaliki (dobrze sklejać, aby marmolada nie wyciekła).

    Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.

    Piec w 180 stopniach (góra-dół) przez około 16-20 minut (do zrumienienia).

    Po upieczeniu rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować