Pyszne, zgrabne rogaliki, które szybko znikają ze stołu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
2 niecałe szklanki mąki pszennej tortowej
100 ml letniego mleka
60 g rozpuszczonej margaryny
1 jajko
Pół szklanki cukru
40 g świeżych drożdży
Około 150 g twardej marmolady
Dodatkowo: jajko lub trochę mleka do posmarowania rogalików oraz cukier puder do oprószenia.
Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
W drugiej misce ubić mikserem jajko z pozostałym cukrem, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, mąkę i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Zagnieść ciasto ręcznie, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść (jeśli się klei do rąk, podsypać lekko mąką) i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na okrąg i podzielić na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nałożyć marmoladę i zwijać formując rogaliki (dobrze sklejać, aby marmolada nie wyciekła).
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
Piec w 180 stopniach (góra-dół) przez około 16-20 minut (do zrumienienia).
Komentarze