Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie pamiętam skąd mam przepis ,ale często z niego korzystam.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    1/2 kostki margaryny (125g )
    2 jajka (+1 jajko do posmarowania)
    3 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    cukier wanilinowy
    marmolada na nadzienie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na chwilę. Potem dodać przesianą mąkę, śmietanę, miękką margarynę (ja kroję ją sobie w kostkę, żeby lepiej się ciasto wygniatało), jajka i cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto (powinno być miękkie i elastyczne ), przykryć ściereczką i wstawić do lodówki ok. 1,5 godziny.
  • image-1vpqgdy 2. Rogaliki kłaść na blaszkę, zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarować rogaliki rozmąconym jajkiem.
    Piec ok. 15 minut (do zarumienienia )w temp. 180° C. Po wystygnięciu obsypać pudrem.
  • image-14jo61a 3. Wyjąć z lodówki.Następnie ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować i dzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt położyć pół łyżeczki marmolady i zawijamy zaczynając od najszerszej strony, na końcu wywijając lekko w "księżyc".

Porady

Rogaliki można również upiec na drugi dzień, wtedy przygotowane ciasto wstawić do lodówki zawinięte w folię spożywczą. Po wyjęciu z lodówki odczekać ok godzinę aż ciasto nabierze temp. pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować