Rogaliki

5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są tanie i łatwe. Najlepiej smakują z konfiturą z dzikiej róży.

Składniki:

  • pszennej
    ● 2 kostki margaryny
    ● 4 jajka
    ● 6 łyżek cukru
    ● szklanka mleka
    ● 10 dag drożdży
    ● marmolada
    ● cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę z mąką
    rozcieramy ręką w misce. Jajka
    ucieramy z 4 łyżkami cukru
    i dodajemy do ciasta.
  • 2. Drożdże z 2 łyżkami cukru
    rozrabiamy w ciepłym mleku
    i wlewamy do ciasta.
  • 3. Dodajemy cukier waniliowy
    i wyrabiamy, aż ciasto będzie
    odchodzić od ręki. Wstawiamy
    na 2 godziny do lodówki.
  • 4. Formujemy gałki wielkości
    pomarańczy. Rozwałkowujemy
    i smarujemy marmoladą.
    Każdą kroimy na 8 trójkątów
    i zwijamy od szerszego końca.
    Układamy na blasze. Pieczemy
    ok. 25 min. Posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować