Rogale z jabłkami

2.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, mięciutkie rogale drożdżowe z nadzieniem jabłkowym. Coś pysznego.
Przyznam się Wam, że jem bez opamiętania. Jabłka oczywiście można wymienić
na przykład na powidła, czy nutellę.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    25 g. drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    350 g. mąki pszennej
    1/4 szklanki oleju
    1 jajko

    Nadzienie jabłkowe:
    800 g. jabłek
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogale

Rogale z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogale z jabłkami 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
    Przełożyć do rondelka i dodać cukier. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek.
    Gotować na małym gazie co jakiś czas mieszając. Na początku można delikatnie
    podlać wodą żeby jabłka nie przywarły do dna garnka zanim puszczą sok.
    Gotować tak długo, aż jabłka będą miękkie i się rozpadną, a sok odparuje.
    Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
    Tak przygotowane jabłka odstawić do wystudzenia.
  • Rogale z jabłkami 2. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
    Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko.
    Wyrobić gładkie ciasto.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Rogale z jabłkami 3. Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 3 części.
    Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i podzielić na cztery części.
    Na szerszej stronie wyłożyć nadzienie jabłkowe. Nakładałam po pół łyżki.
    Następnie zwinąć na kształt rogala.
  • Rogale z jabłkami 4. Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Jajko wymieszać z cukrem pudrem. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści.
    Posmarować wierzch rogali.
    Dzięki temu po upieczeniu nie trzeba już rogali lukrować,
    ani posypywać cukrem pudrem.
  • Rogale z jabłkami 5. Tak przygotowane rogale wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
    180 stopni i piec 20-25 minut, do zarumienienia.
    Ściągać z blaszki jak trochę przestygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować