Risotto z wędzonym boczkiem i marchewką

4.51 (194 ocen)

  • 60 min

Propozycja na wyraziste w smaku, bardzo aromatyczne risotto z wędzonym boczkiem, cebulką i marchewką. Smak całości podkreśla intensywny bulion mięsny, pogłębiony delikatnością białego wina i wyrazistością szafranu. Danie pożywne, sycące i smaczne :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - około 700 ml bulionu mięsnego
    - 1 kieliszek białego wina
    - 2 małe cebule białe
    - 2 małe marchewki
    - 100 g wędzonego boczku
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - szczypta nitek szafranu
    - szczypta kurkumy
    - pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z wędzonym boczkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Na początku, na dużej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy odrobinę (około 1 łyżkę) oleju rzepakowego i szklimy na nim cebulkę. Następnie dodajemy startą marchewkę i również delikatnie ją podsmażamy.
  • 2. Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go, aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty.

    Dalej dolewamy kieliszek białego wina i mieszamy całość do momentu wyparowania alkoholu.
  • 3. Następnie dodajemy porcję gorącego bulionu i mieszamy wszystko do jego całkowitego wchłonięcia.

    Czynność powtarzamy dolewając partiami porcje bulionu, do momentu nabrania przez ryż odpowiedniej miękkości i kleistej konsystencji. W między czasie dodajemy nitki szafranu, szczyptę kurkumy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

    Na koniec (po wyłączeniu palnika) całość przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować