Risotto z marchewką, groszkiem i kurczakiem

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

risotto z kurczakiem

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie ryżu Arborio u mnie Halina
    ok 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
    mrożony groszek z marchewką (dałam na oko)
    1/2 cukinii
    2 filety z kurczaka
    1 łyżeczka masła klarowanego do ryżu plus do smażenia
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z marchewką, groszkiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej przygotowałam bulion. Do garnka wsypuję ryż, dodaje wino i stawiam na wolnym ogniu. Następnie dajemy trochę bulionu, dusimy, często mieszając. Gdy ryż wsiąknie bulion dolewamy kolejną porcję i czynność powtarzamy i znowu jak wsiąknie to dolewamy bulion. Ryz powinien się dusić tak około 30- 35 minut, pod sam koniec dodajemy masło i mieszamy. Gotowy przekładamy do warzyw. Teraz warzywa, które przygotowałam w trakcie gotowania się ryżu - kurczaka kroimy w kosteczkę , wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na masełku klarowanym, dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię, marchewkę z groszkiem, cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko smażymy, doprawiamy. Jak wszystko będzie już gotowe, dodajemy przygotowany ryż, mieszamy, ja dodałam jeszcze natkę pietruszki, wymieszałam i gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować