risotto z warzywami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, szybkie i tanie danie. Dla dzieci polecam bez parmezanu. Mięso, cebulę i czosnek przygotowuję wcześniej, wtedy kiedy brakuje czasu ciepły obiad mam w pół godziny.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ryżu
    puszka mieszanki warzyw {kukurydza, groszek, papryka}
    1 szkl. białego wina {wytrawne, lub półwytrawne}
    3 ząbki czosnku
    2 cebule
    1 pierś z kurczaka
    0,6 l bulionu
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz, przyprawa do indyka, gałązka rozmarynu
    parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić, posypać przyprawą do indyka, obsmażyć na łyżce oliwy. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzane masło z łyżką oliwy wrzucić czosnek, po chwili dodać cebulę, zeszklić. Dodać ryż, obsmażyć, zalać winem. Po kilku minutach, kiedy odparuje alkohol zaczynamy stopniowo dolewać bulion. Dolewamy łyżkę i mieszamy, kiedy ryż wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję. Pod koniec dodajemy obsmażonego kurczaka, warzywa z puszki i gałązkę rozmarynu. Posypujemy, albo i nie, dojrzewającym serem typu parmezan.

Porady

Do risotta można oczywiście można modyfikować dodatki. Zamiast warzyw z puszki można użyć świeżych czy też grzybów. Trzeba je dodać wtedy wcześniej, do podsmażonej cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować