Często eksperymentuję w kuchni, a przepis ten powstał podczas tworzenia posiłku dla rodziny i bardzo smakował wszystkim domownikom :)
40 min
Składniki:
-torebka ryżu
-1 marchewka
-kawałek drobno posiekanego pora
-1 pietruszka
-1/5 selera
-kilka pieczarek
-1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
-pół puszki kukurydzy
-dwie małe papryki
-2 ząbki czosnku
-1 mała cebula
-oliwa do smażenia
-1 kostka rosołowa
-bulion z kostki rosołowej(250 ml)
-przyprawy do kurczaka(pieprz, sól, papryka w proszku, przyprawa do kurczaka itp.)
Risotto z kurczakiem, pieczarkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Osobno w garnuszku dusimy na maśle pokrojone pieczarki. Do czosnku i cebuli dodajemy startą włoszczyznę(marchewka, pietruszka, seler) i pokrojonego pora. Wszystko razem podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy uduszone pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę. Wszystko dusimy.
2.Kurczak:
Pokrojoną w drobną kostkę pierś obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy go do warzyw.
3.Ryż:
Ryż gotujemy w wodzie z kostką rosołową, aby nie był zbyt mocno ugotowany.
4.Następnie dodajemy ryż do warzyw z kurczakiem. Później dusimy wszystko przez jakieś 15 minut, dodając co jakiś czas bulionu, aby został wsiąknięty.
Smacznego!
Komentarze