Risotto z kurczakiem, pieczarkami i warzywami

4.48 (154 ocen)

  • 40 min

Często eksperymentuję w kuchni, a przepis ten powstał podczas tworzenia posiłku dla rodziny i bardzo smakował wszystkim domownikom :)

  • 40 min

Składniki:

  • -torebka ryżu
    -1 marchewka
    -kawałek drobno posiekanego pora
    -1 pietruszka
    -1/5 selera
    -kilka pieczarek
    -1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
    -pół puszki kukurydzy
    -dwie małe papryki
    -2 ząbki czosnku
    -1 mała cebula
    -oliwa do smażenia
    -1 kostka rosołowa
    -bulion z kostki rosołowej(250 ml)
    -przyprawy do kurczaka(pieprz, sól, papryka w proszku, przyprawa do kurczaka itp.)
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z kurczakiem, pieczarkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa:
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Osobno w garnuszku dusimy na maśle pokrojone pieczarki. Do czosnku i cebuli dodajemy startą włoszczyznę(marchewka, pietruszka, seler) i pokrojonego pora. Wszystko razem podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy uduszone pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę. Wszystko dusimy.
  • 2. Kurczak:
    Pokrojoną w drobną kostkę pierś obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy go do warzyw.
  • 3. Ryż:
    Ryż gotujemy w wodzie z kostką rosołową, aby nie był zbyt mocno ugotowany.
  • 4. Następnie dodajemy ryż do warzyw z kurczakiem. Później dusimy wszystko przez jakieś 15 minut, dodając co jakiś czas bulionu, aby został wsiąknięty.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować