Risotto z tymiankiem i pieczarkami

5 (146 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Potrawy, które oprócz smaku i idealnej konsystencji, dostarczają nam także wspaniałych aromatów są najlepsze. Moja dzisiejsza propozycja jest takim wspaniałym dla naszych zmysłów połączeniem. Nieskomplikowane, ale bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne risotto z dodatkiem pieczarek i świeżego tymianku pozwoli nam dostarczyć sobie dużej dawki przyjemności :) Jeść tylko ze smakiem! :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka ryżu Arborio
    - 5 pieczarek
    - 2 cebule szalotki
    - 1 pęczek świeżego tymianku
    - 2 łyżki startego sera Cheddar
    - 1 kieliszek wytrawnego białego wina
    - bulion
    - plaster masła
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - szczypta szafranu
    - szczypta suszonej marchewki
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z tymiankiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczane i pokrojone w plastry pieczarki smażymy na rozgrzanym maśle, posypujemy je szczyptą soli, aby szybko pozbyć się z nich nadmiaru wody, a następnie odkładamy na talerzyk.
  • 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. Przy ostatniej partii bulionu dodajemy szczyptę szafranu, pieczarki oraz suszoną marchewkę (opcjonalnie).
  • 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i pieprzem, dodajemy starty Cheddar, posiekany drobno świeży tymianek dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy je z gałązkami tymianku. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować