Risotto z młodymi warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki i pora pokrojonego w plasterki. Dokładamy pokrojone w cienkie plasterki chili. Wsypujemy curry i chwilę podsmażamy. Dodajemy starte na drobnym oczku, pietruszki, marchewki i selera. Wszystko chwilę dusimy.
Kurczaka kroimy w kostkę. W rękach rozkruszamy kostkę warzywną i nacieramy nią kawałki kurczaka.
Warzywa przesuwamy na bok patelni. Na pustą przestrzeń partiami wrzucamy kawałki kurczaka i je podsmażamy. Kurczaka mieszamy z warzywami. Dosypujemy ryż. Chwilę podsmażamy, aż ryż się zeszkli. Wlewamy Martini.
Dolewamy 200 ml bulionu, mieszamy, aż odparuje i ponownie dolewamy. Czynność powtarzamy, aż ryż się ugotuje. Na koniec dodajemy groszek i zieleninę. Całość posypujemy skórką cytrynową oraz posypujemy serem. Mieszamy.
Komentarze