Risotto z młodymi warzywami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszne kremowe risotto z młodymi warzywami i kurczakiem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • szklanka ryżu arborio
    2-3 młode marchewki
    młody seler
    2-3 młode pietruszki
    młody por
    szklanka mrożonego groszku
    2 papryczki chili zielona i czerwona
    2 szalotki
    100 g masła
    500 g piersi kurczaka QAFP lub najlepiej wiejskiego
    2 łyżki masła
    2 łyżki curry
    domowa kostka warzywna
    natka pietruszki
    koperek
    bulion warzywny lub drobiowy
    100 ml białego Martini
    skórka z cytryny
    50 g startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z młodymi warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki i pora pokrojonego w plasterki. Dokładamy pokrojone w cienkie plasterki chili. Wsypujemy curry i chwilę podsmażamy. Dodajemy starte na drobnym oczku, pietruszki, marchewki i selera. Wszystko chwilę dusimy.

    Kurczaka kroimy w kostkę. W rękach rozkruszamy kostkę warzywną i nacieramy nią kawałki kurczaka.

    Warzywa przesuwamy na bok patelni. Na pustą przestrzeń partiami wrzucamy kawałki kurczaka i je podsmażamy. Kurczaka mieszamy z warzywami. Dosypujemy ryż. Chwilę podsmażamy, aż ryż się zeszkli. Wlewamy Martini.

    Dolewamy 200 ml bulionu, mieszamy, aż odparuje i ponownie dolewamy. Czynność powtarzamy, aż ryż się ugotuje. Na koniec dodajemy groszek i zieleninę. Całość posypujemy skórką cytrynową oraz posypujemy serem. Mieszamy.

    Risotto podajemy posypane serem i zieleniną.

Porady

domowe kostki: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-kostki-maggi-w-100-naturalne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować