Risotto pomidorowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jest to jedno z pierwszych dań, jakie nauczyłem się gotować. Jego zaletą jest nie tylko doskonały smak, ale także nieskomplikowany przepis – w sam raz dla początkujących.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    1,5 szklanki ryżu
    3 szklanki zimnej wody
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    pęczek natki pietruszki
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto pomidorowe 1. Pomidory oblewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na cząstki. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno
    siekamy (trochę odkładamy do dekoracji).
  • 2. Pomidory i cebulę wkładamy do garnka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy natkę pietruszki i czosnek, ponownie miksujemy.
  • 3. Olej wlewamy do dużego garnka (dno musi być przykryte) i rozgrzewamy. Wkładamy zmiksowane warzywa i na małym ogniu doprowadzamy do
    wrzenia, mieszając. Wlewamy wodę i przyprawiamy łyżeczką soli oraz pieprzem. Mieszamy i ponownie zagotowujemy.
  • 4. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
  • 5. Risotto pomidorowe wykładamy na talerze i od razu podajemy. Danie dekorujemy resztą natki pietruszki.

Porady

● Zamiast pomidorów do ryżu możemy dodać kurkumę lub szafran. Uzyskamy wtedy nie tylko inny smak, ale także apetyczny żółty kolor. ● Taki ryż możemy podawać do dań z mięsem lub w wersji wegetariańskiej – z duszonymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryż

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować