Risotto pełne jesieni

0 (0 ocen)

Risotto w sam raz na jesienne dni

Składniki:

  • 150 g ryżu arborio
    1 cebula
    200 g blanszowanych kurek
    100 g dyni
    1/2 czerwonej papryki
    6 połówek suszonych pomidorów ( w oleju z ziołami )
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ok. 800 ml bulionu ( drobiowy )
    100 ml wytrawnego białego wina
    2 łyżki masła
    sól
    sól czosnkowa
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto pełne jesieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szerokim rondlu roztopić masło.
    Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić do rondla i zeszklić, potem wsypać ryż i smażyć aż ryż się także zeszkli.
    Wlać wino i dusić aż się wchłonie w ryż.
    Potem porcjami wlewać bulion i gotować do momentu aż ryż zabierze nadmiar bulionu.
    W międzyczasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory i dalej dusić od czasu do czasu mieszając.
    W miarę potrzeby wlewać bulion.
  • 2. Dodać kurki, dynię i natkę i dalej dusić do miękkości wszystkich składników i dodać przyprawy.
    Gdy risotto jest gotowe w miarę potrzeby doprawić.
    Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań.
    Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurki Ryż Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować