Pierwszy raz spotkaliśmy się z saltimboccą podczas pobytu w Wenecji, a ponieważ jest to popularne danie włoskie, to jedliśmy je również podczas wakacji w okolicach półwyspu Gargano. Smacznego;-)
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- 18 eskalopków cielęcych (po 50g każdy): 18 sztuk
- listki szałwi: 18 sztuk
- plasterki szynki proscutto: 9 sztuk
- oliwa (do smażenia): 3 łyżki
- bulion z kurczaka: 3 litry
- szafran: 2 szczypty
- zielony groszek: 125 gramów
- oliwa: 100 mililitrów
- szalotki (posiekane): 10 sztuk
- czosnek (posiekany): 1 ząbek
- ryż do risotto: 500 gramów
- serek mascarpone: 125 gramów
- parmezan: 50 gramów
Saltimbocca z risotto milanese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą eskalopkę delikatnie rozbić przez folię. Kawałki proscutto przekroić na połowę. Na każdej escalopce układać listek szałwii. Przykryć kawałkiem proscutto. Dobrze docisnąć. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie przez minutę od strony proscutto. Odwrócić i smażyć kolejną minutę.
2.Zagotować bulion z szafranem. Gotować do zredukowania o połowę czyli ok. 30 minut. Groszek blanszować ok. 1 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Rozgrzać oliwę i smażyć szalotki przez 2 minuty. Dodać ryż i smażyć 2 minuty. Dodać 1/3 bulionu i gotować ok. 6 minut. Powtórzyć dwa razy. Ryż powinien gotować się ok. 18 minut. Doprawić solą i pieprzem, a tuż przed podaniem wmieszać mascarpone, parmezan i groszek.
3.Ryż wyłożyć na 6 talerzy. Na każdej porcji ryżu układać po 3 eskalopki. Podawać.
Komentarze