Saltimbocca z risotto Milanese

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz spotkaliśmy się z saltimboccą podczas pobytu w Wenecji, a ponieważ jest to popularne danie włoskie, to jedliśmy je również podczas wakacji w okolicach półwyspu Gargano. Smacznego;-)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 18 eskalopków cielęcych (po 50g każdy): 18 sztuk
    - listki szałwi: 18 sztuk
    - plasterki szynki proscutto: 9 sztuk
    - oliwa (do smażenia): 3 łyżki
    - bulion z kurczaka: 3 litry
    - szafran: 2 szczypty
    - zielony groszek: 125 gramów
    - oliwa: 100 mililitrów
    - szalotki (posiekane): 10 sztuk
    - czosnek (posiekany): 1 ząbek
    - ryż do risotto: 500 gramów
    - serek mascarpone: 125 gramów
    - parmezan: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Saltimbocca z risotto milanese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szałwia 1. Każdą eskalopkę delikatnie rozbić przez folię. Kawałki proscutto przekroić na połowę. Na każdej escalopce układać listek szałwii. Przykryć kawałkiem proscutto. Dobrze docisnąć. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie przez minutę od strony proscutto. Odwrócić i smażyć kolejną minutę.
  • 2. Zagotować bulion z szafranem. Gotować do zredukowania o połowę czyli ok. 30 minut. Groszek blanszować ok. 1 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Rozgrzać oliwę i smażyć szalotki przez 2 minuty. Dodać ryż i smażyć 2 minuty. Dodać 1/3 bulionu i gotować ok. 6 minut. Powtórzyć dwa razy. Ryż powinien gotować się ok. 18 minut. Doprawić solą i pieprzem, a tuż przed podaniem wmieszać mascarpone, parmezan i groszek.
  • 3. Ryż wyłożyć na 6 talerzy. Na każdej porcji ryżu układać po 3 eskalopki. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować