Razowy placek z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Mąka pełnoziarnista jest ciężkim typem mąki. Wypieki z nią nie rosną tak jak ze zwykłą pszenną. Ciasto rośnie jedynie odrobinę wyższe niż surowe ciasto, które wlejemy do blaszki. Z tym przepisem uzyskacie puszyste ciasto, które zasmakuje także zwolennikom tradycyjnych smaków. Jest dużo zdrowsze, nie mamy tu białej mąki i cukru.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 160g masła,
    • 80g ksylitolu,
    • 3 jajka,
    • 185g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
    • 40g mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 65g mleka,
    • 150g owoców (np. jagód i malin),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Razowy placek z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 20x20cm wyścielamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitol. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut aż do powstania puszystej masy jajecznej. Wówczas zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko oraz rozpuszczone masło, krótko mieszamy. Kolejno dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzch wykładamy owoce. Ciasto pieczemy około 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować