Ratafia z owoców letnich

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczna i słodka, z wielu owoców, budzi różne opinie.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg. owoców[śliwek, porzeczek, wiśni, brzoskwiń, jeżyn]
    2 litry wódki 45%
    5 szklanek cukru
    ok. 4 litrowy słój
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ratafia z owoców letnich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Owoce układam w słoju, przesypuje je cukrem. Ostatnia warstwa to cukier. Zalewam wódką, zakręcam, wynoszę w ciemne miejsce. Słój stoi pół roku, a nawet więcej. Gdy go otwieram, wylewam zawartość na sito, odcedzam owoce od alkoholu. Alkohol wlewam do butelek, owoce zjadają dorośli, bo niby do ciasta, ale nie dostoją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować