Rajski orzechowiec z roladą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka ucieramy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie formy. Pieczemy 15 minut w 180 C. Obydwa placki pieczemy osobno każdy z 4 jajek.
2.Rolada jabłkowa
Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą masła, na masło wykładamy równomiernie starte jabłka i zalewamy ciastem. Pieczemy około 10 - 15 minut w 180 C, aż ciasto z wierzchu będzie miało złoty kolor. Ciasto wykładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie ale ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta, odstawiamy do wystygnięcia.
3.Masa
3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.
4.Polewa
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, cały czas mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników.
5.Złożenie
Na pierwszy biszkopt wykładamy połowę masy, roladę kroimy na 1 cm grubości kawałki układamy na masie, wykładamy pozostała masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.
Komentarze