Rajski orzechowiec z roladą jabłkową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe i smaczne ciasto jabłkowo orzechowe moje ulubione połączenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Orzechowy biszkopt x 2



    4 jajka
    4 łyżki zmielonych orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki cukru kryształu
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Rolada z jabłkami

    4 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
    5 średnich jabłek
    Masa

    1/2 L mleka
    2 żółtka
    5 łyżek cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 kostki masła
    Polewa

    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1,5 łyżki wody
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rajski orzechowiec z roladą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy


    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka ucieramy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie formy. Pieczemy 15 minut w 180 C. Obydwa placki pieczemy osobno każdy z 4 jajek.
  • 2. Rolada jabłkowa


    Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą masła, na masło wykładamy równomiernie starte jabłka i zalewamy ciastem. Pieczemy około 10 - 15 minut w 180 C, aż ciasto z wierzchu będzie miało złoty kolor. Ciasto wykładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie ale ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta, odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Masa


    3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.

  • 4. Polewa


    Wszystkie składniki wkładamy do garnka, cały czas mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników.

  • 5. Złożenie


    Na pierwszy biszkopt wykładamy połowę masy, roladę kroimy na 1 cm grubości kawałki układamy na masie, wykładamy pozostała masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować