Rajska gruszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę i łyżkę masła rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
2.Żółtka utrzeć ze szklaną cukru, miksując dodawać czekoladę. Dodać ubite białka delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć. Formę wysmarować i posypać mąką. Wlać ciasto czekoladowe i piec ok. 30 min w temperaturze 180*.
3.Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka polać sokiem z jednej cytryny i dodać 3 łyżki cukru. Gotować około 5 min. Ściągnąć z ognia i wsypać jedną galaretkę. Dobrze wymieszać aby galaretka się rozpuściła.
4.Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Tężejącą ubijać mikserem, wlewając 200 ml śmietany.
5.Schłodzone ciasto skropić sokiem z cytryny połączoną z odrobiną wody. Położyć masę śmietanową.
6.Na masę śmietanową wyłożyć tężejące gruszki z galaretką.
7.1/2 litra śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Na gruszki wyłożyć bitą śmietanę, oprószyć startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce ok. 30 min. Smacznego
Komentarze