Rajska gruszka

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepyszne ciastko do kawki lub na rodzinne uroczystości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    gorzka czekolada
    1 łyżka masła
    750 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 kg gruszek
    2 galaretki gruszkowe (lub cytrynowe lub agrestowe)
    3 łyżki cukru
    1 cytryna
    2śmietan-fiksy


Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Rajska gruszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rajska gruszka 1. Czekoladę i łyżkę masła rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  • Rajska gruszka 2. Żółtka utrzeć ze szklaną cukru, miksując dodawać czekoladę. Dodać ubite białka delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć. Formę wysmarować i posypać mąką. Wlać ciasto czekoladowe i piec ok. 30 min w temperaturze 180*.
  • Rajska gruszka 3. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka polać sokiem z jednej cytryny i dodać 3 łyżki cukru. Gotować około 5 min. Ściągnąć z ognia i wsypać jedną galaretkę. Dobrze wymieszać aby galaretka się rozpuściła.
  • Rajska gruszka 4. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Tężejącą ubijać mikserem, wlewając 200 ml śmietany.
  • Rajska gruszka 5. Schłodzone ciasto skropić sokiem z cytryny połączoną z odrobiną wody. Położyć masę śmietanową.
  • Rajska gruszka 6. Na masę śmietanową wyłożyć tężejące gruszki z galaretką.
  • Rajska gruszka 7. 1/2 litra śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Na gruszki wyłożyć bitą śmietanę, oprószyć startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce ok. 30 min. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować