Rajska szarlotka

4.5 (178 ocen)

Pyszna, tania i szybka w przygotowaniu szarlotka z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji".

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanki cukru
    4 jajka (dodałam również 4 żółtka z polewy bezowo - cynamonowej)
    25 dag margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Polewa bezowo - cynamonowa:
    1 szklanka cukru
    4 białka
    3 - 4 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    ok. 1 kg. jabłek pokrojonych w plasterki

Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Rajska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa bezowo - cynamonowa:
    Białka ubić z cukrem, dodać cynamon.
  • 2. Ciasto:
    Ubić białka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać roztopioną margarynę.
  • 3. Ciasto wylać do formy (25/35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć plasterki jabłek i polać polewą bezowo - cynamonową. Piec ok. 40 - 50 min. w temp. 170*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować