Rajska szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie jest to jednak zwykła szarlotka, jaką piekę zazwyczaj ona jest rajska. Jest to tak naprawdę doskonałe połączenie ciasta biszkoptowego z jabłkami i bezą. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na spotkania z przyjaciółmi i letnie przyjęcia w ogrodzie. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe
    250 g mąki pszennej
    100 g cukru
    100 ml oleju
    10 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    nadzienie
    350 g jabłek
    beza
    2 białka
    100 g cukru
    15 g cynamonu
    15 g mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Beza

Rajska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Dodaje olej. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypuję bułką tartą.
    Nadzienie: Jabłka myje i obieram ze skórki. Kroję w plastry. Obsypuję bułką tartą.
    Beza: Białka ubijam z cukrem. Dodaję cynamon i mąkę. Mieszam.
    Na cieście układam plastry jabłka i układam bezę. Piekę około 50 minut w 170 stopniach. Studzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować