Ciasto Rafaelo bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie ciasto, dla miłośników nuty kokosowo migdalowej.

  • 60 min

Składniki:

  • użyłam blachy około 15 na 25 cm

    3 duże opakowania herbatników
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    1 litr mleka
    1 tabliczka białej czekolady
    3 łyzki ksylitolu
    2 opak. po 70 g. wiórków kokosowych
    140 gram płatków migdałowych
    250 g margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Desery

Ciasto rafaelo bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do garnka pozostawiając troche mleka do wymieszania budyniu. Do jeszcze zimnego mleka dodajemy po 70 g. wiórków kokosowych i płatków migdałowych oraz ksylitol.
  • 2. Na tarce o grubych oczkach ścieramy czekoladę białą.
  • 3. W pozostawionej części mleka mieszamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka.Mieszamy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy startą czekoladę. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy nasz budyń żeby nie powstał kożuszek. i odstawiamy do wystygnięcia
  • 4. Margarynę za pomocą miksera ucieramy i dodajemy po 1 łyzce naszego budyniu. Miksujemy całość.
  • 5. Blachę wykładamy herbatnikami następnie masą kokosowa. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania wszystkich składników. Ilość warstw zależy od wielkości blachy.
  • 6. Na rozgrzanej patelni prażymy pozostałą ilość migdałów i wiórków. Pamiętajmy że wiórki bardzo szybko nabierają koloru więc proponuje je dodać już pod koniec prażenia migdałów. Posypujemy ciasto

Porady

Pozostawiamy w lodówce na cala noc, a najlepiej na 24 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować